3 Nieuwe YA boeken die je gelezen moet hebben!

YA, het  blijft een moeilijk genre. De juiste toon, een geloofwaardig verhaal en dan ook nog ‘genoeg literair’. Te literair schrikt af, te weinig heeft niet genoeg kwaliteit. Om onze YA-kast in de winkel up-to-date te maken ben ik in dit genre aan het lezen geslagen. En niet zonder enig resultaat! 3 Young Adult boeken die je gelezen wilt hebben :-).

Samenvatting: Elliot is al sinds zijn geboorte doodsbang, voor bijna alles. Hierdoor leidt hij een geïsoleerd bestaan bij zijn moeder in huis. Het enige dat zijn angst nog een beetje kan onderdrukken zijn de pillen die hij elke dag krijgt. Door een vergissing in de levering raken deze zo goed als op, waardoor zijn moeder met kerst door het ijzige winterweer naar de apotheek gaat om nieuwe te halen. Als ze niet terugkomt, moet Elliot een keuze maken: blijft hij wachten terwijl de overweldigende angst langzaamaan bezit van hem neemt of dwingt hij zichzelf naar buiten te gaan om haar te vinden…?

 

Kevin Brooks, winnaar van diverse literaire prijzen, en schrijver van het verfilmde iBoy. Wanneer hij een nieuw boek uit heeft, dan wil je daar al eens wat extra aandacht aan schenken. Bang geboren is zijn laatste nieuwe YA ‘thriller’, want zo kunnen we het ‘genre’ toch wel noemen. Een extra reden om wat meer aandacht aan dit boek te schenken, is het feit dat Brooks boeken schrijft die ook heel veel jongens aanspreken. Geen verliefde meisjes die zich ontpoppen als heldinnen. Nee, hier spelen jongens de hoofdrol. Al zijn die niet altijd even dapper (op het eerste zicht).

Elliot is bang geboren en heeft angst voor alles. Zijn wereld is even groot als zijn kamer. Alles wat daarbuiten is, is eng. De enige personen met wie hij contact heeft, zijn z’n moeder, zijn tante en de dokter. Het enige wat zijn leven draaglijk maakt, zijn de medicijnen. Op een dag komt zijn moeder niet thuis, is zijn dokter op vakantie, neemt zijn tante de telefoon niet op en heeft hij nog maar 1 tablet. Om antwoorden te krijgen moet hij zijn kamer verlaten, de deur openen en naar buiten gaan. En dat is niet zo makkelijk. Elke stap die Elliot neemt, kost hem heel veel moeite, maar leert hem ook hoe hij met zijn angsten moet omgaan en hoe hij ze zelf kan overwinnen. Een prachtig boek over de uitdagingen van het leven en het krijgen van zelfvertrouwen. Het verhaal bouwt zich stapsgewijs op tot een echte pageturner.

Bang geboren
Auteur: Kevin Brooks
Vertaling: Jenny De Jonge
Uitgeverij De Harmonie
Vanaf 13jaar – ***1/2

Samenvatting: Als Riders grootmoeder sterft, is er nog maar één familielid bij wie ze terechtkan: een oudoom in Chicago die ze nooit eerder heeft ontmoet. Om daar te komen wordt ze in Californië op de trein gezet voor een dagenlange reis. Helemaal aan haar lot overgelaten is ze niet: omdat ze minderjarig is, wordt ze in de gaten gehouden door Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij. Rider heeft niet veel bezittingen: alleen een rugzak, wat geld voor eten voor onderweg – dat ze op de eerste dag al uitgeeft – en een doos met iets belangrijks erin. Tijdens haar reis komt Rider erachter dat de trein een wereld op zich is, met bijzondere bewoners die ze gaandeweg beter leert kennen, zoals de oude Carlos, Neal van de snackbar, de padvinder die van gedichten houdt, en Dorothea natuurlijk. Maar een treinreis is ook tijdelijk, dus van al die mensen die ze net heeft leren kennen zal ze ook weer afscheid moeten nemen. De indruk die deze mensen achterlaten is echter onuitwisbaar. En wat zit er toch in die doos die zij koestert? Paul Mosier schrijft een bitterzoet verhaal over afscheid en een mogelijk nieuw begin.

Rider is een dapper meisje, met een veel te grote last op haar schouders. Die weet ze door middel van allerlei trucjes beter te dragen dan menig volwassene. Door haar keuzes, uitspraken en haar frisse karakter zou ze een (wat ouder) zusje kunnen zijn van Pippi Langkous. Door de vriendschappen die ze sluit op de trein wordt ze geconfronteerd met zichzelf (haar ‘gekregen’ broodje betalen of het gekregen geld houden voor later?) en haar verleden (elke keer dat ze in de spiegel kijkt, ziet ze haar groene kapsel), maar durft ze ook meer en meer afscheid te nemen en met een open blik naar de toekomst te kijken. Schitterend, hoopvol boek!

Bestemming onbekend
Auteur: Paul Mosier
Vertaler: Lydia Meeder
Uitgeverij Lemniscaat
Vanaf 13 jaar – ****

Samenvatting: Corey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Tot Corey verhuist. Het afscheid is moeilijk, maar Corey belooft terug te komen om haar vriendin op te zoeken. Een paar dagen voor het zover is, krijgt Corey het schokkende bericht dat Kyra dood is aangetroffen – drijvend onder het ijs. Ze is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt gesuggereerd. Ze voelt gewoon dat er iets niet klopt. Eenmaal terug in haar geboorteplaats groeit haar wantrouwen en raakt ze er steeds meer van overtuigd dat Lost Creek geheimen heeft, geheimen die ze niet begrijpt, maar die haar de koude rillingen bezorgen. In de donkere winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt…

Laat één ding duidelijk zijn, Marieke Nijkamp kan een goed plot schrijven! Je wordt vanaf het begin van dit boek het verhaal ingezogen. De kou van Alaska zit tussen de pagina’s en is bijna letterlijk voelbaar. Pagina na pagina wordt het verhaal steeds duidelijker en krijg je meer inzicht in het karakter van Kyra. Of juist haar aandoening? Confronterend zijn de keuzes van de omstanders. Wanneer treft ons schuld? Wanneer we blijven kijken? Niet reageren op een noodkreet? Wanneer we iemand accepteren zoals ze is of juist proberen te veranderen?

Het verhaal heeft een ‘bovennatuurlijk element’ wat zeer subtiel wordt uitgespeeld. Daardoor wordt het nergens ongeloofwaardig. De brieven en de ‘monologen’ zijn minder sterk uitgewerkt en komen soms wat ongeloofwaardig over. Maar dat doet niets af aan dit zeer sterke verhaal.

Voor ik je loslaat
Auteur: Marieke Nijkamp
Vertaler: Ineke Van Bronswijk
Harper Collins Young Adult
Vanaf 15 jaar – ***1/2

4 Comment

 1. jensen says: Beantwoorden

  Dank u, dank u 🙂

  1. Brenda says: Beantwoorden

   Graag gedaan!

 2. Voor ik je loslaat vond ik ook een bijzonder verhaal al wist het me wel minder omver te blazen dan 54 minuten.

  1. Brenda says: Beantwoorden

   ’54 Minuten’ heb ik helaas niet gelezen. Maar ik denk dat ik wel weet wat je wil zeggen. Deze dame kan absoluut schrijven, maar er lijkt een soort afstand te zitten tussen verhaal en lezer…

Geef een reactie