Australische droogte die brandt op je huid….

Al twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord – nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde – laat iedereen verbijsterd achter.

Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.

Een thriller die (bijna letterlijk) blijft plakken. Zweet, zout en letters kleven op je huid nadat je dit boek hebt gelezen. Vergeet spannende Amerikaans-achtige achtervolgingsscènes (al is het slotstuk spannend) en laat je meevoeren in een kalm tempo onder de schroeiende zon van Australië. Jane Harper, mijn complimenten.

Vanaf pagina één zit je in het verhaal. Aaron Falk is een goeie gast, eentje waar je graag een pint mee gaat pakken in de plaatselijke kroeg. Toch sleept hij een verleden achter zich aan, waar bijna iedereen zich vragen over stelt. Wat is er zoveel jaar geleden gebeurd en wat was zijn rol daarin? Heeft de zelfmoord van Luke Hadler daarmee te maken of staan deze zaken los van elkaar? En hoe zit het met de buurman van Luke?  Die tweestrijd is de rode draad in het verhaal. De aardige politieman met een verleden, de bewoners van het stadje die hem buitensluiten en zijn hechte vriendschap met een aantal van hen, de moord op het zesjarig jongetje en het in leven gelaten dochtertje, de boeren die financieel in moeilijkheden zijn geraakt door de droogte en zij die hun boerderij voor veel geld kunnen verkopen, … Deze tegenstellingen worden door het verhaal heen goed uitgespeeld.

De ontknoping in dit verhaal is zowel onvoorspelbaar als logisch. Toch verliest de auteur in het slot een aantal punten. Er worden net wat te veel onthullingen gedaan. Het verhaal zou nog sterker zijn, wanneer wat zaken wat meer in het ongewisse werden gelaten. De vier sterren worden verdiend voor het uitdiepen van de personages en het originele (en helaas actuele) verhaal.

 

De droogte is Harpers thrillerdebuut en won in 2015 de Victorian Premier’s Literary Award voor een nog ongepubliceerd manuscript. Ook de filmrechten zijn verkocht. Al lezend op Goodreads, las ik dat dit het eerste boek is met Aaron Falk als hoofdpersonage. Een ‘standalone’ is goed te lezen, succesvolle thrillerseries zijn gevaarlijk. Ben je gewonnen voor het eerste deel, dan is het verleidelijk het tweede deel ook aan te schaffen. Maar of Harper die kwaliteit en originaliteit kan voortzetten? Laten we het hopen!

Het laatste stukje van het boek heb gelezen in het park. Terwijl ik aan het wachten ben op mijn zoon, nog snel wat bladzijdes lezen. Maar uiteindelijk heb ik mijn tas moeten pakken en ergens in een wat meer schaduwrijk plaatsje moeten gaan zitten. De zon brandde net iets te fel en het was me letterlijk wat te droog. Wel de ideale sfeermaker!

De Droogte
Jane Harper
A.W. Bruna Uitgevers
****

Geef een reactie