Bijzondere vertelsels van Ransom Riggs

Net als iedereen in de bijzondere wereld groeiden de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine op met de unieke Bijzondere vertelsels. Welgestelde kannibalen die bijzondere ledematen als een ware delicatesse beschouwen. Een prinses met een slangentong. De herkomst van de eerste ymbryne … Dit is nog maar een greep uit de vele geniale en angstaanjagende Bijzondere vertelsels in deze bundel, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Millard Nullings, onzichtbare leerling van mevrouw Peregrine en onderzoeker van alles wat bijzonder is. De tien prachtig geïllustreerde verhalen, bekend uit de internationale bestseller De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, geven een uniek inkijkje in de geschiedenis van het bijzonderdom.

Ik ben er van overtuigd dat een goed boek leeftijd overstijgt. Dat doet “Bijzondere Vertelsels” zeker (al moet je wel een beetje een voorliefde hebben voor fantasierijke vertelsels).  Iedereen die de boeken van Ransom Riggs heeft gelezen zal wel eens gefantaseerd hebben over welke bijzondere mensen er nog bestaan in de fantasie van Ransom Riggs en bovendien kwamen heel wat figuren eerder voor in de trilogie van “De bijzondere kinderen…”. Deze verhalenbundel geeft wat meer inzicht in het ‘bijzonderdom’.

Het eerste verhaal, is meteen mijn lievelingsverhaal (“De loffelijke kannibalen”). Het is zeer luchtig geschreven, waardoor de donkere ondertoon extra goed naar voren komt. Als lezer wordt je meteen meegetrokken in de slinkse verhaallijn. Dit beloofd. De rest van de verhalen zijn goed, maar halen nooit helemaal de kwaliteit van het eerste verhaal. Toch blijft het boek een aanrader! Je krijgt nergens het gevoel dat de schrijver te veel zijn best doet om het geloofwaardig te maken, iets wat bij ‘Fantasy’ wel eens voorkomt.

 

Het boek is bijzonder mooi vormgegeven. De cover is sober van kleur, maar in de illustratie zitten veel details verstopt. Ook zodra je het boek opent valt het op met welke zorg dit boek is gemaakt. YA-boeken hebben over het algemeen geen illustraties, maar hier heeft ieder kortverhaal zijn eigen beeld. Alles is perfect op elkaar afgestemd en het donkere sprookje krijgt een extra ‘sfeertje’. Toch heb ik ook wel een klein minpuntje. In het boek is gewerkt met gouden inkt. In de tekst wordt dmv kleine cijfers verwezen naar voetnoten onderaan de bladzijde. Doordat die cijfers in gouden inkt zijn gedrukt, zijn ze vaak moeilijk te zien en dat is jammer.

Het lezen van kortverhalen heeft het voordeel dat je af en toe je boek even kunt wegleggen, maar ik kan je verzekeren dat je van dit gemak geen gebruik gaat maken! Het is los te lezen van de trilogie, maar ook een mooie aanvulling. Een zeer mooi YA-boek!

Nu heb ik een YA-dochter in huis, die ook een liefhebster is van Ransom Riggs. Ik had dan het boek ook nog niet helemaal uit of het was al in beslag genomen door mijn puber. Ik vond dat dit niet zonder consequenties kon zijn en dus heb ik haar verplicht om haar eigen commentaar te schrijven. Het is en blijft natuurlijk een YA-boek en dat vraagt ook om een YA-mening :-):

 

‘Ik vond het een mooi, fantasievol en leerrijk boek vol mooie verhalen. Achter bijna ieder verhaal zit een moraal. Een van mijn lievelingsverhalen is de “Prinses met de slangentong”, “De eerste ymbryne” en “De vrouw die spookvrienden zocht”. In dit boek staat dat het niet gaat om wie of wat je bent, als je maar jezelf blijft. Ik heb het graag gelezen en ervan genoten.’

Twee zeer tevreden lezers, wat wil een schrijver nog meer?!

Bijzondere vertelsels
Ransom Riggs
Uitgeverij Clavis
****

2 Comment

  1. Ha wat leuk! Ik kwam op je blog terecht via Loopvis en nu zie ik dat er nog een boek is in een van mijn favoriete series. You made my day!

    1. Brenda says: Beantwoorden

      Dag Laurie, Een absolute aanrader!!! Deze moet je echt lezen. En misschien heb ik nog een pareltje ontdekt, maar ik moet nog wat opzoekwerk doen. Ik hou je op de hoogte.

Geef een reactie