De draden van Marbellus, de illustraties die je moet bekijken!

Marbellus werd wakker en voelde zich raar.
Er gebeurde iets vreemds, daar vlak onder zijn haar.
Zijn lichaam werd ouder, maar hijzelf bleef een kind,
dat dromerig luisterde naar de wind.

Die blies hem de mooiste verhalen toe.
Hij vertelde ze door en werd ze nooit moe.
Spannende verhalen over elfjes en zeemeerminnen,
over ridders, draken en harige reuzenspinnen.

 

Het verhaal van Marbellus is het verhaal van een jongetje dat uit een boom viel en veranderde in een pop. Een beetje zoals Pinokkio, maar dan anders.

Eerlijk gezegd, een grote fan van Marc De Bel ben ik nooit geweest. Ik heb wel grote bewondering voor wat hij allemaal gerealiseerd heeft als schrijver en uit ervaring als boekhandelaar weet ik dat hij klassen vol kinderen het plezier van het lezen heeft bij gebracht. Dat verdient absoluut complimenten, maar in dit boek kan ik niet enthousiast worden van de tekst. Het verhaal is op rijm, maar het ritme is vaak zoek. Ook de gekozen woorden getuigen niet van veel originaliteit. Een beetje meer redactie was misschien wenselijk geweest.

Bovendien vraag ik me af waar dit verhaal eigenlijk over gaat. Een geboren verhalenverteller (Meneer De Bel?!) die tegen wil en dank (fysiek) ouder wordt en uiteindelijk stopt met verhalen vertellen? Ik heb wat moeite om me een voorstelling te maken aan wie je dit verhaal voorleest of laat lezen.

De illustraties daarentegen, vind ik fantastisch! Sprookjesachtig en met veel fantasie. De kleuren zijn ‘eenvoudig’ (in de positieve zin van het woord) en warm. Als leeftijdsaanduiding krijgt het boek “vanaf 6 jaar” mee van de uitgever, en ook daarvoor vind ik de illustraties zeer geschikt. Er is genoeg te zien en te ontdekken. In tegenstelling tot de tekst, gaan de illustraties een duidelijke richting uit. Sfeervol, dromerig en poëtisch. De kernwoorden voor deze prachtige prenten..

Als ik het goed heb, is dit het tweede prentenboek van Karolien Raeymaekers. Hopelijk komen er nog meer.

Met dank aan uitgeverij Van Halewyck voor het opsturen van dit prentenboek!

De Draden van Marbellus
Tekst: Marc De Bel – **
Illustratie: Karolien Raeymaekers – ****
Uitgeverij Van Halewyck

Geef een reactie