De Lappenpop van Daniel Cole

Een lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen wordt in het appartement tegenover dat van rechercheur Wolf gevonden. Wie heeft deze gruwelijke lappenpop gecreëerd? Terwijl Wolf samen met zijn collega’s Baxter en Edmunds achter de identiteiten van de zes slachtoffers probeert te komen, krijgt Wolfs ex-vrouw een lijst toegestuurd met zes namen en de zes data waarop deze mensen zullen worden vermoord. En Wolfs naam staat erop, als laatste. De Lappenpopmoordenaar heeft het vonnis bepaald. Wolf zal sterven op 14 juli. Zullen de rechercheurs Wolfs leven kunnen redden?

 

Spannend, duister en razendsnel, staat er op de achterkant van dit boek. En dat klopt helemaal. Je wordt als lezer al snel in het plot gezogen, puzzelend en zoekend hoe het verhaal precies in elkaar zit. En dat is verrassend.

Ragdoll is doorspekt met een donkere humor, bloedige taferelen en harde misdaad. Het begint al met het lijk. 1 lichaam, samengesteld uit 6 slachtoffers, vandaar dat de zaak al snel de naam Lappenpopmoordenaar krijgt. In elkaar gezet met grove steken, grotesk tentoongesteld. Wie zijn deze slachtoffers en waarom zijn ze vermoord? En nog meer, waarom lijken er steeds meer links te zijn met het leven van Wolf, de inspecteur belast met deze zaak?

Wolf en zijn team zijn goed op elkaar ingespeeld. De relatie tussen Wolf en Baxter is complex en met momenten veelbelovend. Hopelijk wordt deze in een vervolg verder uitgewerkt. Toch komt alles soms iets te gelikt over. Wat te goed uitgewerkt zonder dat de lezer veel vragen moet stellen. En waarom wordt er vooral aandacht geschonken aan het beschermen van de toekomstige slachtoffers en zeer weinig aan de beweegredenen van de moordenaar? Hier laat het verhaal de lezer echt wat in de steek. Plot-twists zijn er genoeg waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten en toch mis je iets.

En dan het einde. Een spurt naar de finish die, dat moet ik toegeven, toch ook weer wat onverwacht is. Spannend met een open deur naar een volgend verhaal. Dat had echt wat meer uitgewerkt mogen worden. Dat kan ik niet zeggen van de vormgeving van het boek. De cover spreekt voor zich, maar wie de rug van het boek bekijkt of het boek open doet, ziet dat het soms de details zijn die het hem doen. Door het boek verspreid is een rood stiksel te zien.

 

Al met al een thriller om van te genieten en een veelbelovende start van een serie. Dat de filmrechten (tv-serie?) van dit boek verkocht zijn is logisch, het boek is zeer beeldend geschreven en zal zeker ook op scherm een spannend verhaal kunnen bieden. De vergelijking met de film “Se7en” (zoals op de cover staat) gaat voor mij niet op. Ragdoll is razend spannend en snel, maar mist de donkere en morbide ondertoon van “Se7en” en dat is een pluspunt volgens mij! Op een kopie zit niemand te wachten.

Ragdoll
Daniel Cole
Uitgeverij Luitingh Sijthoff
***

Geef een reactie