Dit alles zal ik je geven – Dolores Redondo

2017 eindigde met een leesdipje. Door het vele cadeautjes verpakken, leesadvies geven, boekenbonnen maken en kerstwensen geven aan de klanten van de boekwinkel, viel ik thuisgekomen vaak in een gemakkelijke stoel in slaap. Van lezen kwam er niet zo heel veel terecht. 2018 begon met een paar dagen genieten van familiebezoek en lekker eten. Nieuwe plannen maken en terugblikken op een fijn jaar. Tot rust komen en nagenieten. Eindelijk was er weer plaats in mijn hoofd voor verhalen en kon het lezen opnieuw beginnen. Op advies van mijn collega nam ik het boek Dit alles zal ik je geven van Dolores Redondo mee naar huis. Uit mezelf zou ik dit boek nooit gekozen hebben, maar ik liet mij overhalen door haar (lees)ervaring en enthousiasme. 

Samenvatting: In de steile wijngaarden van het Spaanse Ribeira Sacra komt Alvaro om bij een auto-ongeluk. Zijn partner Manuel reist zo snel hij kan van Madrid naar Galicië, maar tevergeefs: het politieonderzoek is al gesloten. Zijn adellijke, invloedrijke schoonfamilie ziet hem bovendien liever meteen weer vertrekken. Als Manuel op het punt staat de regio te verlaten, staat gepensioneerde politiecommandant Nogueira ineens voor zijn neus, die beweert dat de dood van Alvaro geen ongeluk was… Manuel, Nogueira en priester Lucas, jeugdvriend van Alvaro, beginnen aan een onheilspellende tocht op zoek naar de waarheid. Gaandeweg raken ze meer en meer verstrikt in een web van leugens, bedrog en familiegeheimen.

Dit alles zal ik je geven is een intrigerende psychologische thriller over vriendschap, verraad, diep weggestopte geheimen, complexe familiebanden en duistere religieuze overtuigingen.

Ik heb er geen spijt van dat ik mij door mijn collega liet verleiden tot het lezen van dit boek! In deze thriller, waar Redondo in 2017 in Spanje de literatuurprijs Premio Planeta mee won, begint het verhaal meteen. Geen lange intro’s waardoor je je afvraagt waar het verhaal precies over gaat. Nee, dit verhaal bouwt, weliswaar in een rustig tempo, direct op en neemt je mee in het schrijversbestaan van Manuel die pagina na pagina merkt dat het leven van zijn echtgenoot er heel anders uitzag dan hij ooit had vermoed. Woede, verdriet, teleurstelling en onzekerheid wisselen elkaar af, waarna er berusting volgt en een grote nieuwsgierigheid naar de ware toedracht van de dood van Alvaro.

Het aantal (hoofd)personages is perfect; niet te veel zodat je de draad niet kwijt raakt en niet te weinig waardoor het verhaal ‘body’ krijgt. Bovendien krijgen ze een degelijk en uitgesproken karakter mee van de auteur. Ook de wisselende omgeving blijft boeien; van hotel naar pension, van kasteeltuin naar wijngaard, van kerk naar bordeel… de 600 pagina’s van deze thriller zijn goed gevuld. Alles loopt vloeiend in elkaar over, anekdotes die ogenschijnlijk niets lijken te betekenen komen later in het verhaal op een logische wijze terug. Daaruit blijkt Redondo’s oog voor detail. Jammer zijn de nogal fantasieloze ‘voorgevoelens’ die af en toe opduiken. Ze halen het verder realistisch overkomende verhaal onderuit. Mede daardoor kan je op +/- bladzijde 350 beginnen te vermoeden wie er achter de dood van Alvaro zit en dat is zonde.

 

Dit alles zal ik je geven
Dolores Redondo
Xander Uitgevers
****

 

 

 

Geef een reactie