Goede dochter

Achtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude. Achtentwintig jaar later: Charlotte – de klassieke ‘goede dochter’ – is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag, en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven…

Vorig jaar schreef ik al eens een recensie over een boek van Karin Slaughter. Dit jaar keerde ze terug naar Nederland en Vlaanderen, ter gelegenheid van haar laatste boek ‘Goede dochter’. Een ‘stand alone’ zoals ze dat noemen, buiten een serie om. Een grote fan van Amerikaanse thrillers word ik nooit, geloof ik. Maar och, maakt dat uit? Wat ik wel absoluut moet toegeven is dat het een goede thriller is. Slaughter kan schrijven. Sterker nog, het plot is zeer goed! Alleen, het is niet het soort thriller waar ik echt warm voor loop.

Alhoewel… Het was HEET de dagen dat ik het boek las. De temperaturen lieten alleen maar toe veel te drinken, verkoeling zoeken en lezen. Van echte inspanning kon geen sprake zijn. 34°C, is voor mij een beetje te veel van het goede. En dus zat ik tussen studerende kinderen in, na mijn werk in de boekhandel, alleen maar te lezen. En het moet gezegd worden, ik heb genoten.

Een donkere, maar fijne thriller.
Twee dramatische gebeurtenissen met 28 jaar ertussen. Bij de eerste aanslag komt de moeder van Samantha en Charlotte om het leven. Het zorgt ervoor dat het gezin uit elkaar gereten wordt en nooit meer hetzelfde is. Maar ingesleten gewoontes verdwijnen niet zomaar.

28 jaar later is Rusty nog steeds een beroemde/beruchte advocaat, die er vast van overtuigd is dat er recht is voor iedereen. Dat maakt hem niet geliefd bij de plaatselijke bevolking en is de oorzaak van vele problemen. Wanneer er zoveel jaar later opnieuw een aanslag is en vader en dochter (noodgedwongen) de handen in elkaar slaan om de dader juridisch bij te staan, worden oude wonden opengehaald. In het gezin, maar ook in de gemeenschap waarin ze wonen. Hoe hou je je in zo’n chaos staande?

De complexe karakters van Sam en Charlie zijn zeer goed uitgewerkt. Ze voelen authentiek aan. Wat zo inspirerend is aan Slaughter is dat ze via haar boeken, kritiek durft te geven op bepaalde systemen en dat vaak met respect doet. Het is geen afbreken om af te breken. Het is de zaken van alle kanten bekijken. De oorzaak er van zien en vragen om begrip EN verandering, maar deze niet automatisch te verwachten. Maatschappij kritisch.

Op 21 juni kwam Karin Slaughter naar De Krook. Boekhandel Walry deed de verkoop bij deze lezing en dus moest ik die avond werken. Op dergelijke avonden vind ik het niet erg om te werken, in tegendeel. Philip Heymans is VRT journalist en vragensteller van dienst die avond. En dat deed hij goed! Er ontspon zich op het podium een boeiend gesprek. De lijn in het boek werd doorgetrokken; juridische bijstand moet er zijn voor iedereen, net als gelijkheid voor iedereen. Dat dat in de huidige maatschappij en met name in Amerika op dit moment niet aan de orde is, werpt vragen op. Een goeie advocaat kan er voor zorgen dat voor een kleine overtreding een milde straf kan uitgesproken worden. Wanneer je dat als gewone burger niet kunt betalen, dan zorgt een kleine overtreding er vaak voor dat je nog verder in de problemen komt… met het risico er nooit meer uit te komen.

Moet ik nog schrijven dat het een boeiende avond was? Het lijkt me duidelijk. Of dat ik (ondanks mijn lichte afkeur voor Amerikaanse thrillers) genoten heb van het boek? Lijkt me ook duidelijk :-).

 

Goede dochter
Karin Slaughter
Harper Collins Holland
***1/2

 

1 Comment

  1. Jaren geleden ontdekte ik haar boeken en toen heb ik het ene na het andere verslonden. Wat later leek mijn thriller-honger te stillen en ondertussen heb ik al een hele achterstand wat Karin Slaughter-boeken betreft. Wel leuk dat je haar hebt kunnen ontmoeten. Blijkbaar heeft ze van de promotour in Nederland en België genoten.

Geef een reactie