In contact met de poëzieliefhebber in mij

Tussen alle bedrijven door, was het vorige week gedichtendag. Eerlijk is eerlijk, een echte poëziekenner ben ik niet en zal ik waarschijnlijk nooit worden. Maar genieten kan ik wel van poëzie. En gedichtendag is een uitgelezen kans om nog eens een bundel vast te nemen.

Het begint natuurlijk zonder bundel. Gedichtendag start met de gratis poster op te halen in de boekhandel (makkelijk als je daar werkt!). Het winnende gedicht van de Herman de Coninck Publieksprijs (met de Herman de Coninckprijs bekroont Boek.be de beste poëzie van het afgelopen jaar. Vijf dichters maken kans op de Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel) staat daar mooi vormgegeven (door Herman Houbrechts) op! Peter Verhelst viel dit jaar tweemaal in de prijzen. Hij won zowel de publieksprijs als de jury-prijs met de bundel Zing Zing.

(bron Boek.be)

Voor de poster moet ik nog een mooi plekje vinden, maar dat moet lukken! Ik besloot ook een bundel door te nemen. Eens wat verder te kijken naar poëzie. In plaats van voor Zing Zing te kiezen, nam ik de dikke turf “Dichters uit de bundel – De moderne Nederlandstalige poëzie in 400 gedichten“.

In Dichters uit de bundel zijn de meest recente periode en de vernieuwingen van de hedendaagse Nederlandstalige poëzie in kaart gebracht. Ook laat deze bloemlezing zien hoe de dichter zich tegenwoordig steeds meer buiten de bundel profileert en welke weerslag dat heeft op de poëzie in het algemeen. Om tot deze bloemlezing te komen begaven de samenstellers zich op internet, op (poëzie)festivals en in lokalen waar de poetry slam wordt bedreven. Dichters uit de bundel is daardoor niet alleen een nieuw en eigenzinnig overzicht van de moderne en hedendaagse poëzie, maar toont ook de nieuwste ‘hits’. Deze niet-canonvormende bloemlezing bevat een overzicht van klassieke gedichten die de traditionele begrenzing van de (papieren) bundel negeren en op hun eigen wijze tot het nationale cultuurgoed zijn gaan behoren. Deze gedichten hebben zich los gezongen van het papier. Denk bijvoorbeeld aan ‘een nieuwe lente en een nieuw geluid’ (Gorter), ‘voor wie ik lief heb wil ik heten’ (Neeltje Maria Min), ‘de witte fuckende konijnen’ (Els Moors) of ‘soms moeten alle mannen gewoon even weg’ (Ellen Deckwitz).

Kijk, zo’n tekst heeft meteen mijn aandacht. Boeken zijn verweven in mijn dagelijks leven. Poëzie kan dat ook. En heel soms is dat al het geval. Zo staat er een prachtig gedichtje op mijn hoofdkussen:

Hoofdkussen van Plint

De samenstellers van de bundel stellen ook dat poëzie absoluut niet dood is: “Poëzie leeft volop buiten de bundel: online op Facebook en weblogs, op straat, in bloemlezingen en bovenal op podia, zoals de Nacht van de Poëzie, Dichters in de Prinsentuin of Kunst- en Poëziefestival Watou.” Je emoties vertolkt zien in prachtige zinnen op ‘onverwachte’ plaatsen. Troost, hulp, moed gevende woorden om alleen te absorberen of te delen met de mensen om je heen… Een mens zou er van gaan dromen :-). Maar reden genoeg om echt eens op zoek te gaan naar dat mooie gedicht wat je dag kan kleuren. Voor mij is dat vandaag:

Ja

Ik heb je lief zoals je soms
gelijk een gouden zomerdag bent
nee nee nee
ik heb je lief zoals je bent
nee nee
ik heb je lief zoals
nee
ik heb je lief

K. Schippers

En het is nog niet eens valentijn…  400 gedichten. Dat wil eigenlijk zeggen dat ik het komende jaar ongeveer elke dag een gedicht kan lezen. Vandaag is het de laatste dag van de Poëzieweek, maar zo kan ik er een heel poëziejaar van maken!

NB: De gedichten in de bundel zijn ingedeeld in periodes, startend vanaf 1890 en eindigend in 2015. De gedichten en dichters zijn zeer uiteenlopend.

Dichters uit de bundel
Samenstelling Chretien Breukers en Dieuwertje Mertens
Uitgeverij Marmer
***

 

1 Comment

 1. Brenda says: Beantwoorden

  Ik heb een hele leuke mail ontvangen. Daar wordt een mens blij van:

  Hallo Brenda,

  Dank voor het mooie stuk op je weblog over Dichters uit de Bundel. Het is een van de mooiste lezersreacties die ik ooit las.

  hartelijke groet,

  Chrétien Breukers

Geef een reactie