Lampje: het lichtje in het donker

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Voor deze recensie heb ik maar 1 woord nodig: subliem!

Maar voor iedereen die toch iets meer wil weten over Lampje, zal ik toch wat meer woorden neerschrijven. Maar laat dat de binnenkomer zijn. Zelden een kinderboek gelezen waar ik als volwassene zo van heb genoten alsof ik zelf 10 jaar ben (de doelgroep van dit boek). Je wordt als lezer meegesleurd in het verhaal en denk maar niet dat Annet Schaap je weer loslaat. Dat doet ze pas bij het laatste woord, waarna je alleen maar weg kunt dromen en mijmeren over het prachtige verhaal wat je juist gelezen hebt…

Een prachtige hedendaagse bewerking van ‘De geheime tuin’ (van Frances Hodgson Burnett) in combinatie met ‘De kleine zeemeermin’ (Hans Christian Andersen), maar wat helemaal het verhaal van Annet Schaap is! Wanneer Lampje haar huis, de vuurtoren, moet verlaten komt ze terecht in het Zwarte Huis. Boven in de kamer woont een monster. Niemand mag de kamer van het monster betreden. Wanneer Lampje dat toch doet en zelfs vriendschap sluit met het ‘monster’ komt er rust in huis. Door haar ondernemende en open geest komt Lampje in contact met een hele reeks kleurrijke figuren; Een vrouw met een baard (of een man in een jurk?), een stel piraten, de vervelende vrouw van de kruidenier en… de moeder van het monster? Lampje probeert brokken te lijmen, maar doet de harten smelten. Een lichtje in het donker.

Annet Schaap vertelt niet alleen een prachtig sprookje, ze brengt ook moeilijke thema’s op een fijne manier aan boord. Zo weet de vader van Lampje niet zo goed hoe hij voor haar moet zorgen. Zeker niet nadat haar moeder gestorven is. Daardoor maakt hij fouten die er voor zorgen dat hij EN Lampje een schuld moeten betalen. Ook bewijst ze met dit boek dat niet alles ‘goed’ moet aflopen om een prachtig en troostend boek te zijn.

We kunnen Annet Schaap kennen van haar illustraties. Jarenlang kon je haar bewonderen in de “Hoe overleef ik…” reeks van Francine Oomen, of in de boeken over “Superjuffie”. In dit debuut als auteur verzorgt ze ook de illustraties en dat doet ze treffend! De kleine tekeningen geven een rustpunt, maar de pagina grote prenten zijn schitterend en treffend, vlak voor een nieuwe fase in het verhaal. Ze scheppen de sfeer, maar geven net niet de details van het verhaal weg. Ook dat is een kunst!

Heb je nog geen cadeau voor onder de kerstboom (voor iemand van 10 jaar of ouder), geef dan dit boek cadeau. Dit is een verhaal om te koesteren!!!

Lampje
Auteur/illustrator: Annet Schaap
Uitgeverij Querido Kinderboeken
*****

2 Comment

  1. Dat is er eentje om te onthouden tegen dat mijn neefje en nichtje ietsje (ze zijn 3 en 6 maanden momenteel 😉 ) ouder zijn.

    1. Brenda says: Beantwoorden

      Voorlezen??? 🙂

Geef een reactie