Nederlandse YA – De wolventemmer

Veel (goede) Nederlandse Young Adult romans kom ik helaas niet tegen. En dat is jammer, want volgens mij is er géén tekort aan talent. Het is extra jammer omdat adolescentie vaak HET moment is om af te haken met lezen. De leeslijstjes op school en de boekbesprekingen blijken voor heel wat leerlingen een uitdaging te veel. Wanneer het aanbod vergroot (want vaak moet er ook een oorspronkelijk Nederlandstalig werk gelezen worden), krijgen zowel leerling als leerkracht meer opties, meer keuze en dus een grotere kans dat er iets tussen zit wat echt bij hen past. Was het niet J.K. Rowling die zei: “If you don’t like to read, you haven’t found the right book”?

 

Een puberdochter met wel- en niet-lezende vriendinnen, neven en nichtjes met opdrachten voor school, kinderen van vrienden met vragen over boeken… en dan heb ik het nog niet over de klanten van Walry. Het zorgt ervoor dat ik steeds op zoek ben naar goede Young Adult boeken. De parels tussen de zwijnen. Wanneer een vertegenwoordiger in de winkel komt, of de aanbiedingsfolders op de deurmat vallen, hou ik mijn ogen goed open. En ondertussen weten die vertegenwoordigers dat heel goed! Zo ontving ik “De wolventemmer” van uitgeverij Moon.

Samenvatting: Als Runa met haar moeder en zus Isa bij haar oma in een bergdorpje logeert, komt Isa na een skitocht niet meer thuis. De politie lijkt weinig te doen dus gaat Runa zelf op onderzoek uit. Daarbij krijgt ze hulp van haar Italiaanse vriendin Vanessa en de knappe en mysterieuze jongen Rocco.Veel dorpelingen verdenken de wolven uit de omliggende bergen van Isa’s vermissing, maar Runa is ervan overtuigd dat er iets anders aan de hand is. De wolven lijken haar juist iets te willen vertellen. Zouden zij meer weten over de verdwijning van Isa?

Heerlijk, zo’n voor zichzelf denkende puber. Tikje onzeker, maar toch duidelijk in de keuzes die ze maakt. Runa is een zalige meid om over te lezen. Bovendien komen alle ‘belangrijke’ thema’s aan bod: pesten, verliefd zijn, echtscheiding, familie, natuur… Barbara Jurgens weet deze thema’s goed te voorzien van een vleugje mysterie en ze voegt de nodige spanning toe aan het verhaal. Deze mix zorgt voor een vlot leesbaar boek, die nergens te simpel wordt of te snel gaat.

Runa heeft een mooie band met haar oma, die haar vaak beter lijkt te begrijpen dan haar eigen moeder. Niet dat ze met Eva (want mama mag ze niet meer zeggen) ruzie heeft, maar bij haar moet alles net even anders gaan. Eenmaal op vakantie bij haar oma, probeert ze samen met haar zus er het beste van te maken. En dat lukt heel aardig. Ze weet snel vriendschap te sluiten met een mysterieuze jongen en een pittig meisje. Alles verandert op het moment dat haar zus Isa verdwijnt. Steeds komen de wolven terug in het verhaal. Runa voelt zich aangetrokken tot de dieren, net zoals ze zich aangetrokken voelt tot Rocco. Ze kan daardoor niet echt geloven dat de wolven de boosdoeners zijn zoals de dorpelingen geloven. Er moet een andere oorzaak zijn, waardoor haar zus is verdwenen.  Slechts één moment wordt het verhaal ongeloofwaardig, maar dat wordt goed gemaakt door het mooie einde dat uitnodigt voor een vervolgverhaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wolventemmer
Barbara Jurgens
Uitgeverij Moon
10-12 jaar
***

Geef een reactie