Omzeil je vermoeidheid, luister naar een boek!

De negentiende eeuw loopt ten einde. Elisabeth, dochter van de smid, treedt in de echt met de jonge arts Guillaume Duponselle. Het zal geen gelukkig huwelijk worden. Als Elisabeth acht maanden later van een tweeling bevalt, blijkt de eerstgeborene een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat Guillaume weigert hem een naam te geven. Toch blijft Nameloos in leven. Omdat hij vader en dorpelingen doet huiveren, gaat Nameloos gesluierd door het leven. Dan doet de Eerste Wereldoorlog zijn intrede. Woesten vertelt een broeierig verhaal vol dorpsgefluister. Voor allen pakt de toekomst anders uit dan verwacht. 

woesten-1

Iedereen heeft wel eens een drukke periode. Werk, gezin, vrienden, een project… Wat het ook is, het komt voor dat lezen even ‘te lastig’ is. Ogen die langzaam dichtvallen, knikkebollend probeer je de bladzijde af te lezen. Tja het gebeurt! Ik had er even last van. Gelukkig lag er nog een luisterboek in de kast die ik nog niet had beluisterd. Woesten. Het verhaal is niet nieuw, het was een debuut uit 2013.

Het verhaal speelt zich af ‘rond’ WOI. Een periode die ik zelf niet zo heel goed ken en dat maakte het verhaal voor mij extra boeiend. Maar er zit meer in. De personages zijn boeiend. Van sommigen had ik wat meer willen weten, maar de auteur heeft de regie stevig in handen. Met momenten lijkt het boek een thriller, maar het “Who done it” onderdeel is niet het belangrijkst van het verhaal. Wel de personages en de manier hoe zij met de gebeurtenissen in het leven omgaan;

Ik denk dat het niet veel uitmaakt of je het verhaal nu zelf leest of dat je kiest voor het luisterboek. Kris Van Steenberge, die het boek zelf inspreekt, heeft een aangename stem om naar te luisteren, al zit er na verloop van tijd wel wat slijt op zijn stem. Ik vermoed dat hij echt uren achter elkaar heeft voorgelezen. Voor mij kwam het zeer gelegen door vermoeidheid, maar eigenlijk is dat niet altijd de reden dat ik kies voor een luisterboek. Het is ook gewoon erg aangenaam om voorgelezen te worden. Ontspannen en luisteren. Maar meer dan met een gewoon boek, is alles afhankelijk van hoe het verhaal wordt verteld. Zijn er genoeg ‘stemmetjes’, zit er genoeg kleur op de stem, is er geen storend achtergrond geluid. Woesten kun je gerust lezen of luisteren. En of dit nu in je luie stoel gebeurt of tijdens een autorit… Maakt niet uit, kies en relax!

Woesten
Kris Van Steenberge
HANS KUSTERS MUSIC NV/Uitgeverij Podium
****

 

2 Comment

  1. Fijne tip!

  2. Brenda says: Beantwoorden

    @Evi, ik heb er nog meer en sta altijd open voor tips van anderen!!!

Geef een reactie