Op de vlucht in Colombia – een Zweedse thriller

Ex-crimineel Piet Hoffmann is op de vlucht voor zijn Zweedse verleden. In Colombia begin hij een nieuw leven. Ogenschijnlijk als persoonlijk beveiliger van de beruchte guerillero El Mistizo, in werkelijkheid als infiltrant voor de Amerikanen die strijden tegen de drugskartels.
Hij is de beste infiltrant die ze ooit hebben gehad. Maar dan gaat het gruwelijk mis. De Amerikanen publiceren een dodenlijst. En ook Piet staat er op…

Op en top ‘stoere’ thriller. Als ik zou willen stereotyperen, zou ik zeggen een thriller voor mannen, maar dan sluit ik een hoop vrouwen uit die dit ook zouden kunnen waarderen. Het is maar om te zeggen dat dit geen flauw gedoe is. Af en toe moest ik het boek even wegleggen, een te heftige (gewelddadige) scène. Net als wanneer je bij een film kijkt en even je ogen dicht doet. Doen alsof het er niet is.

Maar laat je dat niet tegenhouden. Het verhaal is opzwepend, spannend, beklemmend. Goed geschreven. De hoofdpersonages zijn boeiend, al vraag ik me af hoe een vrouw het kan uithouden bij een man als Piet. Hij heeft voor een zeer gevaarlijk leven gekozen en zijn gezin is daar de speelbal van.

De Colombiaanse drugswereld is er een vol korte levens en adrenalinevolle gebeurtenissen. De situaties in de jungle vond ik geloofwaardig. Maar alles wat Amerikaans is, komt over als een actiefilm en dat doet wat afbreuk aan de kracht van het verhaal. Toch komt bij mij de vraag naar boven of er inderdaad zo makkelijk over (niet Amerikaanse) mensenlevens wordt gedacht. Dat Colombiaanse drugsbaronnen over lijken gaan, dat geloven we allemaal, dat Amerikaanse soldaten dat doen, wil ik ook nog geloven, maar politici? Zo makkelijk?

3 minuten 2

Maar om tijdens mijn reis door Zweden in de Zweedse sfeer te komen door Nordic Noir-thrillers te lezen, daar heeft dit boek niet echt bij geholpen. Al met al een Scandinavische (?!) thriller, die zich afspeelt in Colombia met Amerikaanse invloeden, die absoluut de moeite waard is om te lezen.

3 Minuten
Roslund & Hellström
Uitgeverij De Geus
***1/2

Geef een reactie