Plaagmieren, bombardeerkevers, glimwormen…

Insecten zijn in zowat alles kampioen. Ontdek insecten in alle maten en vormen, insecten die zo groot zijn als je hand of zo klein dat ze kunnen landen op een pluisje. Lees meer over hun vreemde familieleven, hun gemene streken, hun kennis van priemgetallen en hun talent voor lichtshows. Insecten zijn de sterkste, nuttigste, lastigste en succesvolste dieren op aarde.

Van de drie kinderen hier in huis, lezen er twee. Niet slecht, al zeg ik het zelf. Lezen (en in het begin dus voorlezen) kan je enkel aanbieden, opdringen werkt helaas nog altijd negatief. Toch is die ene ‘niet-lezer’ niet helemaal vies van een boek. Alleen het juiste boek vinden is de moeilijkheid.

Een tijd geleden kwam “Het wonderlijke insectenboek” in de winkel binnen. Tijdens het uitpakken van de doos bladerde ik er al eens in. Het formaat maakt meteen duidelijk dat het een boek is om de tijd voor te nemen. Het is GROOT, maar daardoor komen de illustraties goed tot hun recht. Hier en daar een stukje lezen en ik kwam onder andere terecht op de pagina met het verhaal van de ‘zombie-kakkerlak’. Thuis kon ik het natuurlijk niet laten om hier over te vertellen. Het gesprek wat hierop volgde, verliep ongeveer zo:

Hij: “Zot, echt?! Zot, serieus?! Cool verhaal.”
Ik: “Ja ontzettend boeiend, vind je niet?”
Hij: “Vet! En dat staat in een boek?”
Ik: “Ja een prachtig boek, dat moet je echt eens lezen.”
Hij: “Staan er meer van die vieze verhalen in?”
Ik: “Dat weet ik niet zeker, ik heb toevallig enkel dit stukje gelezen.”
Hij: “Nice!”

Zucht, dacht ik. Daar is nog werk aan…

Medy Oberendorff, Bart Rossel en Dooreman

De schrijver is ook wetenschapper. Insecten vindt hij fantastisch en dat merk je goed in het boek. De teksten zijn informatief, maar lezen vaak als een ‘kortverhaal’. Hoofdstukken met titels als ‘Zelfverdediging voor gevorderden’ en ‘De perfecte woning’ doen niet onmiddellijk aan insecten denken en tonen aan dat de auteur creativiteit in zijn teksten heeft gestoken. “De bromvlieg als politiehulpje”, met zo’n hoofdstuk, krijg ik mijn niet-lezer wel over de streep.

Medy Oberendorff is wetenschappelijk illustrator. Zeer secuur plaatst ze de insecten op de pagina. Alle details zijn zichtbaar en zo realistisch dat ze vaak beangstigend overkomen.

Medy Oberendorff

De typografie en lay-out is van de hand van vormgever Dooreman. Dat wil zeggen dat woorden en letters niet altijd netjes in de rij staan. Gek genoeg zorgt dat ervoor dat het geheel overzichtelijker wordt. Het is snel duidelijk wat echt belangrijk is in een zin of tekst. Deze mooie vormgeving is een absolute meerwaarde voor het boek.

Ondertussen heb ik natuurlijk het boek in huis gehaald. Tijdens de persvoorstelling werd mijn enthousiasme voor het boek alleen nog maar groter. Ook mijn niet-lezer heeft het boek ondertussen al in zijn handen genomen en stukjes gelezen. Ik had gelijk, het juiste boek vinden, dat is het moeilijkste. Maar eenmaal gevonden, laten ze niet meer los!

Het wonderlijke insectenboek
Bart Rossel/Medy Oberendorff
Uitgeverij Lannoo
****

 

Geef een reactie