Ratten in het Paleis

Het najaar, het moment van vallende bladeren en uitnodigingen voor boekpresentaties die op de mat vallen. Afgelopen week was druk, met twee boekpresentaties (Heks van Camilla Läckberg (verslag komt binnenkort) en Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck) en er volgen er nog. Klagen van weelde heet dat! Maar de boekpresentatie van De Rattenvanger was een leuke verrassing, omdat we daar als gezin naartoe konden gaan. En toevallig moest ik niet werken die dag. Op naar Antwerpen.

https://www.hetpaleis.be/

The place to be: Het Paleis. Fantastische locatie. Een kleine, intieme zaal vol enthousiaste kinderen en afwachtende volwassenen. Rumoerig totdat Dempsey het podium op kwam. Troost je, ik had ook geen idee wie deze spreekstalmeester was, maar de kids in de zaal duidelijk wel. De presentator van het Ketnet programma Helden sprak alle punten van de middag, zenuwachtig maar met veel humor die perfect past bij Het Geluidshuis, aan elkaar. Na alle bedankjes en grapjes, zakten we eens goed onderuit om te luisteren naar het 13e heerlijke hoorspel:

Dempsey (links) met bloemen voor Mark Borgions (rechts) en Koen Brandt (midden).

Hamelen, dat net naast het gefaalde dorp Bamelen ligt, wordt overspoeld door ratten. Maar Gouverneur Hans J. Drumpf heeft grootsere uitdagingen: Hamelen moet het meest democratische en vooruitstrevende dorp ter wereld worden, en dat begint met een muur, meer reclame in het straatbeeld en stevige hervormingen op school. Noisette, plaatselijke bakkerin en zus van Tuurke, is er niet gerust in. Om toch van de ratten af te geraken legt de gouverneur zijn oor te luisteren bij de muzikale Hervé, die zijn oog heeft laten vallen op Noisette.

De Rattenvanger is een visionair hoorspel dat de politiek dichter bij de gewone man brengt, maar ook ratten dichter bij de beschaving, energie dichter bij sport, kinderen dichter bij de uitputting, het schoolhoofd dichter bij haar ambities en de luisteraar dichter bij de waanzin. Hoe het afloopt, vertellen we niet maar we kunnen al wel meegeven dàt het afloopt.

Mark Borgions – Illustrator

De illustraties passen bij het verhaal en worden al 13 verhalen lang door dezelfde illustrator gemaakt. De karikaturale illustraties weten de personages treffend neer te zetten. De meest overtuigende, maar ook vanzelfsprekende, is Hans J. Drumpf. Dit evenbeeld van Trump hoort zichzelf graag spreken op Het Tijdsplein (!), maar naast dezelfde politieke voorkeur heeft Drumpf ook dezelfde voorliefde voor blonde lokken.

Er zitten meer fijne personages in het verhaal, maar dit is de eerste keer dat ik vind dat er in sommige personages meer zit dan er is uitgehaald. Zo vond ik Eva Binon als ‘Betsy’ geniaal en had ik gehoopt meer van haar te horen van zodra ze haar introductie had gehad. Ook de ratten zijn vaak grappig, maar hun inbreng (al waren ze met velen) was naar mijn voorkeur wat te gering. De DJ was daarentegen niet echt overtuigend.

Koen Brandt – Zaakvoerder, auteur, regisseur en componist

De boeken geven een aanvulling bij het hoorspel, de achtergrondverhalen vergroten de humoristische klemtonen en anekdotes. Ook de woordenlijst achteraan is soms hilarisch. Zoals het woord Invoertax wat als verklaring meekrijgt ‘belasting met racistische neiging’ of het Stilleven ‘groenten en fruit dat ligt te wachten op een kunstkoper‘.

Roy Aernouts – Hervé de hobospeler

Al met al een zeer geslaagde hervertelling van een klassiek sprookje. Het is (nog) niet mijn favoriet, maar dat komt misschien nadat we op vakantie zijn gegaan, volgende zomer…

Vanaf vrijdag 6 oktober in de winkel!

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, er zaten veel jongere kinderen in de zaal die het zeer goed konden volgen. Ik zou het advies niet te al te goed opvolgen :-).

De rattenvanger
Het Geluidshuis
***

 

 

Geef een reactie