Sprookjesachtige sferen in Brugge en in de boeken van Dautremer

Het is hier even stil geweest… De boekenbeurs heeft er goed ingehakt dit jaar. De combinatie beurs, winkel en gezin heeft nogal wat energie gekost. Daarom was het op de eerste vrije zaterdag sinds september tijd om samen eens iets leuks te doen. Het werd opnieuw Brugge. Niet wegens gebrek aan inspiratie, maar omdat je in die stad altijd een beetje toerist bent. Ontsnappen aan de dagelijkse sleur lukt daar perfect.

brugge-1

Sfeerverlichting en veel mooie winkels. En wie dacht dat ik de boekhandels nu wel gezien had, heeft het mis. Natuurlijk bezoeken we ook een boekhandel. De Reyghere! Waar ook al een kerstsfeertje hangt.

brugge-2 brugge-3

Al lang ben ik grote fan van Rébecca Dautremer. Ze illustreert prachtig! Ze brak (in het Nederlands taalgebied) door met “Het grote boek van vergeten prinsessen“. Haar typische (Franse) stijl is sprookjesachtig, met een donker randje. Het blijft mysterieus. De hoofdpersonages in haar illustraties geven niet alles prijs, blijven hun diepste gedachten beschermen, waardoor de lezer blijft zoeken naar het verborgene…

daut-over
1. Het kleine theater van Rébecca 2. Yeti 3. Het geheime dagboek van Klein Duimpje 4. Grote boek van vergeten prinsessen 5. Elvis 6. Een Bijbel

 

Ik dacht alles te kennen wat verschenen was. Mis! In De Reyghere wees Thomas (boekhandelaar) me op een kunstboek van Dautremer: Dautremer (et vice-versa). Het boek gaat achter de schermen van al haar projecten sinds 2009 (boeken, theater, film,…) Niet enkel haar tekeningen en schetsen maar ook diverse foto’s van installaties en portretten. Het is een kijkboek met de hoofdletter K. Ik heb het ondertussen al diverse keren doorbladerd en nog heb ik niet alles gezien. Het biedt een kijkje in een wereld waarvan je droomt en waar je in wilt verdwalen.

aaaaa

 

daut-2

En nog een verrassing kwam ik dankzij dit boek op het spoor. Wie kent het boekje “Zijde” van Alessandro Baricco? Ik heb het onlangs verloot op deze site en ik lees het met mijn leesclub. Met wat opzoekingswerk te doen over Dautremer, zie ik dat in februari 2017 een versie van “Zijde” uitkomt geïllustreerd door Rébecca Dautremer. Jammer dat ik even moet wachten, maar ondanks dat ik tegen die tijd het boek al gelezen heb, ga ik mij dit exemplaar aanschaffen zodra het de winkel binnenkomt.

0009789059088269

Of misschien een cadeautje voor Valentijn…?

Dautremer (et vice-versa)
Rébecca Dautremer
Taï-Marc Le Thanh (tekst – Franstalig)
Editeurs Tishina
*****

 

2 Comment

  1. Brenda, wat een machtig kijkboek van Dautremer. Waar kan je het kopen eigenlijk? grtjs ineke

    1. Brenda says: Beantwoorden

      Hé Ineke, Bij iedere boekhandel die wel eens Franstalige boeken besteld. Ik geef je het isbn 9791091472050. De prijs is +/- 39,95 euro.

Geef een reactie