Tussen realiteit en verbeelding…

Van kloosters vol mottenballen en verlaten kastelen waar het lijkt alsof de bewoners elk moment wakker zouden kunnen worden na een 100-jarige slaap, over ontmantelde energiecentrales tot spookachtige, leegstaande hospitalen en aula’s.

Tijdens zijn talloze reizen in binnen- en buitenland spoorde hij deze plekken op met slechts één doel voor ogen: het vastleggen van vergankelijkheid. Het boek bundelt de resultaten van deze onblusbare passie; het documenteren van alles wat zorgeloos is achtergelaten door de mens.

2 Between
Between Nowhere & Never – Reginald Van de Velde

 

Vroeger beperkte mijn belangstelling voor boeken zich tot romans/kinderboeken. Maar dat is al lang niet meer zo. Veel ‘kunstboeken’ lees ik nog steeds niet, daarvoor is mijn kennis absoluut te beperkt. Maar omdat de stapels aanbiedingsbrochures van de uitgevers op mijn bureau terecht komen, kom ik natuurlijk wel in aanraking met pareltjes.

Ooit zag op televisie een reportage over een fotograaf die op zoek ging naar de meest afgelegen ‘bouwvallen’. Daar was ik enorm van onder de indruk. De reis die hij moest maken, voordat hij op die locatie arriveerde, het klimmen en klauteren voordat hij de juiste foto in de juiste hoek kon nemen…. Fascinerend! Vorig jaar kwam het boek “Between Nowhere & Never” uit. De titel spreekt al tot mijn verbeelding. Dit boek laat een keur van locaties zien op de meest bijzondere plaats, overal ter wereld. En dan de gebouwen…. Wat heeft er daar zich afgespeeld?! Urban photography op haar best.

3between
Between Nowhere & Never – Reginald Van de Velde

Fotograaf van het boek is de Vlaamse Reginald Van de Velde. Werkend als grafisch vormgever en gepassioneerd fotograaf verteld hij mooie, soms bizarre verhalen met zijn tot de verbeelding sprekende foto’s. De weinige teksten in het boek zijn in het Engels en geven een glimp van de gedachten van de fotograaf.

Er worden verhalen verteld. De locaties: huizen, fabrieken, gangen, hotels, zwembaden, ziekenhuizen,… De locaties laten de werkelijkheid zien, maar het oog van de fotograaf de verbeelding. Een van de mooiste boeken van 2015!

Urban photography = het fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties.

Between Nowhere & Never
Reginald Van de Velde
Uitgeverij Luster
*****

 

Geef een reactie