Vakantie zonder wifi… ik had andere plannen, maar het was heerlijk! Vakantie deel 1

Daar gingen we dan. Goed voorbereid. Kleding, toiletspullen, een picknick voor onderweg. Deense en Zweedse kronen om mee te beginnen, paspoort, zonnebril, … de voor de hand liggende zaken waren snel ingepakt. Maar dan. Welke boeken nemen wij mee op reis? Met de thrillergids in de hand (altijd DE referentie als het gaat om thrillers) maakte ik mijn eerste selectie:

3 Minuten – Roslund & Hellström – Uitgeverij De Geus
Leeuwentemmer – Camilla Lackberg – Ambo|Anthos
Springvloed –  Cilla en Rolf Börjlind – AW Bruna uitgevers
Bloed en ijzer / Annika Bengtzon – Liza Marklund – Uigeverij De Geus

VN thrillergids

Mijn laptop en mijn camera, zodat ik op reis meteen het verslag online kon zetten. Maar er was geen (of amper) wifi! Daar viel mijn plan in het water! Ik heb me er even zorgen over gemaakt, maar hé “het is wat het is”!

De bedoeling van vakantie is dat je je ontspant. Ik kon me wel druk maken om het feit dat ik geen berichten kon plaatsen, maar er iets aan veranderen ging ook niet. Bovendien hadden we toch doelbewust voor de rust en ruimte gekozen. Ja dan zit er (achteraf gezien) een risico in dat er geen wifi is.

Ik lees altijd graag boeken die zich afspelen in de streek waar we zijn. Met de Nordic Noir trend (alhoewel trend, dit duurt al jaren!) is dat niet zo moeilijk. Maar omdat we nog niet zulke ervaren kampeerders zijn (onderweg met de caravan), heb ik ook daar wat boeken over meegenomen:

Caravanity – Femke Creemers – Kosmos uitgevers
My cool caravan– An Inspirational Guide to Retro-style Caravans – Jane Field-Lewis  –Pavilion Books

Totaal niet praktisch, maar wel zalig om tijdens je reis in te bladeren. Wel genoeg zou je kunnen zeggen. Recensies volgen!

brug 3
Storebæltsbroen – Öresundsbron

De reis ging via Bremen, naar Hamburg, naar de Storebæltsbroen (de brug in Denemarken) en de Öresundsbron (de brug die Denemarken met Zweden verbindt). Beide bruggen zijn indrukwekkend, en wie ooit gekeken heeft naar “The Bridge” weet waar ik het over heb. Tussenstop Denemarken, waarna we verder trokken naar Trollhättan. Een leuk plaatsje onder het Vänermeer. Een kleine, charmante stad. Een stadswandeling is aan te raden. En vakidioot als we zijn, gingen we op zoek naar de plaatselijke boekhandel.

boekhandel 5
Akademibokhandeln

De ramen van Akademibokhandeln kunnen wel een sopje gebruiken, het pand is aan de buitenkant absoluut on-charmant, maar de verkoopsters zijn zeer vriendelijk. En op die manier kom ik heel wat te weten van de Zweedse boekenmarkt. Zo leer ik dat er bijna geen onafhankelijke boekhandels meer zijn in Zweden. Akademibokhandeln is de enige keten die in Zweden nog bestaat. Een paar jaar geleden heeft deze keten de enige andere keten opgekocht. Zelf kunnen ze het assortiment niet bepalen, dat wordt in het hoofdkantoor gedaan. Een enkele boekhandel heeft een uitzonderingspositie (overigens, zo werkt het bij die ene keten in België ook).

In Zweden heeft de tablet en dus het ebook, voorlopig in tegenstelling tot wat er in het Nederlands taalgebied speelt, een groeimarkt. Akademibokhandeln heeft daarop gereageerd met een opvallende strategie! 2 Lange planken met de nieuwste titels, die ‘leden’ voor 400 Zweedse Kronen (+/- 42 euro) per jaar kunnen lenen. Ieder jaar in september wordt het aanbod vernieuwd. Op mijn vraag of de bibliotheek daar geen probleem mee heeft, is het antwoord nee.

sweden_crime_omslag-1024x768

Ik verlaat de winkel met “Sweden A crime fiction Wonderland” van Anita Shenoi (grappig, ik moet zeker eens kijken hoeveel auteurs ik al heb gelezen) en een overzichtswerk van Sven Nordqvist.

Al terug wandelend naar onze camping, komen we voorbij een speeltuin op basis van de prentenboeken van Jan Lööf (geboren te Trollhattän). Dit kan echt alleen in Zweden.  Aan de boekverkoopster had ik gevraagd welke Zweedse illustrator er op dit moment furore maakt, maar het antwoord was een beetje teleurstellend. Zweden houden van hun klassiekers en veel aandacht voor jonge illustratoren is er niet. Maar die klassiekers worden dan ook wel op handen gedragen!

Loof 4

Tussen ons boekhandelsbezoek, de wandelingen en het lekkere eten door, hebben we al heel wat pagina’s gelezen. Dit is vakantie! Zon, lekker eten, mooie omgeving en boeken…

water
Trollhattän

Na een paar dagen hadden we Trollhattän wel gezien en vertrokken we richting kust. Maar de eerste indruk is ronduit teleurstellend. De kust is vol! Overal campings, maar het is massatoerisme. Noren met hun enorme campers staan overal. Campings zijn halve pretparken en vaak is er zelfs geen strookje gras om op te staan. Dit is niets voor ons, we trekken verder. Op een camping in het binnenland kunnen we nog op de parking staan, maar het mag de pret niet drukken. Zelfs dat is charmanter dan aan de kust. We besluiten de volgende dag naar Noorwegen te trekken. Dat is een beetje onverwacht, maar zeker te doen.

caravan

En och, die caravan achter onze auto, daar merken we minder van dan gedacht. We zien het zitten en pakken onze spullen. Fredrikstad, we komen er aan!

Geef een reactie