Jeugdauteur en romanschrijver; Guus Kuijer en Gerda Dendooven zijn het allebei!

Het is zondagavond wanneer ik dit schrijf en terugkijk op een drukke en zeer fijne week. Afgelopen vrijdagavond mocht ik een van mijn lievelingsschrijvers uit mijn jeugd ontmoeten en zaterdagavond een van Vlaandrens grote illustratoren; Guus Kuijer en Gerda Dendooven, beiden in Campo. Dit soort weken zijn een cadeautje!

Mijn bewondering voor Guus Kuijer begon op de lagere school. Daar las de juf af en toe een boek voor en een van die boeken was “Grote mensen, daar kun je beter soep van koken”, over het dappere meisje ‘Madelief’. En ik vond haar geweldig! Later kwam ‘Polleke’. Gek genoeg kon ik me haar niet meer goed herinneren, zo sterk was mijn herinnering aan Madelief. Reden genoeg om Polleke nog eens ter hand te nemen en te herlezen. Al grinnikend heb ik mij geamuseerd om Pollekes reacties ten opzichte van volwassenen. Vol bewondering om haar wijsheid en doorzettingsvermogen, haar onvermogen om ‘lastig’ te doen. Wat een meisje om van te genieten, net als Madelief. Kuijer houdt duidelijk van straffe dames!

Mijn werkgever is net als ik een groot fan van Guus Kuijer. Toen we de kans kregen om een avond rond deze fantastische auteur te organiseren, grepen we de kans. Terwijl ik me in de winkel bezig hield met de promotie van de avond, hield ik me thuis bezig met het lezen van ‘De bijbel voor ongelovigen – Het begin GENESIS’. Want al ben ik een groot bewonderaar van zijn jeugdboeken, Guus Kuijer is meer dan een jeugdauteur. Sterker nog, ooit is hij begonnen als auteur voor volwassenen. Deze bijbel blies mij van mijn sokken! Het was prachtig en geestig, en woest, en verbazingwekkend, en… onbeschrijflijk. Ik was zo onder de indruk, dat ik het verhaal wilde delen. Dat had tot gevolg dat ik steeds stukjes wilde voorlezen aan mijn lief. Die vond dat wel leuk, maar liet mij iedere keer weten dat hij het wel zal lezen. En toch en toch, ik kon er niets aan doen!

Vrijdagavond was er één voor de bewonderaars en die waren goed vertegenwoordigd in de zaal. Ook op het podium stond een groot bewonderaar: Jelle Van Riet. Haar ‘verjaardagsbrief’ voor Guus Kuijer, die eerder dit jaar 75 jaar werd, was een pareltje. Het maakte mij meteen jaloers. Wanneer je iemand zo de lof kan toezingen, dan ben je goed in staat je emoties aan het blad toe te vertrouwen en de zaal te boeien zonder dat het melig of flauw is. Chapeau!

Guus Kuijer met Jelle Van Riet

Zodra ik wakker was las ik een paar bladzijdes, in de trein een hoofdstuk en voordat ik ging slapen nog een fragment voordat mijn ogen dichtvielen. Toch kon dat er niet voor zorgen dat ik naast ‘Genesis’ ook nog Tabac kon uitlezen, voordat de boekpresentatie plaatsvond. Maar dat komt later wel.

Tabac‘ is de eerste roman van Gerda Dendooven nadat ze een prachtig oeuvre voor alle kinderen van 0 tot 99 bij elkaar schreef en illustreerde. En alhoewel ik het boek nog niet uitgelezen heb, kan ik wel zeggen dat ik van de bladzijdes die ik gelezen heb, heb genoten. De ietwat staccato-achtige zinnen zijn beklijvend en zinderend. Over het verhaal zelf, zal ik later verslag uitbrengen, maar de boekpresentatie was mooi!

Gerda Dendooven met Konijn

Op het podium zaten twee mensen die elkaar kenden en duidelijk waardeerden. De een is auteur en illustrator Gerda Dendooven, de ander Joris Hessels. De man die we kennen als presentator van het fantastische programma RADIO GAGA.

Joris Hessels

Op het podium ontspon zich na een plechtige aankondiging van de uitgeefster een bij momenten serieus, maar vaak zeer warm gesprek waar de zaal hoorbaar van genoot!

Steffie Van Cauter

Nu had ik mijn boek thuis laten liggen. Hoe dom… al had ik met een tafel vol boeken natuurlijk de oplossing voor mij liggen. “Stella” (waarmee Gerda Dendooven dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs won) stond nog niet in mijn boekenkast en wel op mijn verlanglijstje en dus nam ik het boek en vroeg ik na afloop van de presentatie of ze mijn nieuw exemplaar wilde signeren. Natuurlijk:

Hier zit een moe maar gelukkige lezer achter haar computer een blogbericht te schrijven! Hopelijk komen er nog van dergelijke drukke weken. Maar liefst niet alle weken :-).

2 Comment

  1. Mieke Decuyper says: Beantwoorden

    Zaaaalige avond! Hij kon boeien, hij kon ontroeren en hij kon de hele zaal laten lachen met zijn kwajongensgrappen waarbij zijn ogen nog steeds twinkelden van pret! Ik heb GENOTEN!

    1. Brenda says: Beantwoorden

      Zo denk ik er ook over! Nog steeds aan het nagenieten!

Geef een reactie