Wanneer iedereen om je heen in slaap valt – Pest

Geachte mevrouw Vanhoutte,

Stel.
Vrijwel iedereen in de wereld valt plots in slaap.
Enkelen zijn nog wakker, onder wie u.
Een klotesituatie, dat spreekt voor zich.

Toch is er een voordeel: als wakkere kunt u doen wat u wilt want alle controle is weggevallen. Wat zou u doen mocht zo’n situatie zich voordoen?
Denk er eens over na, en bespreek het met uw familie, vrienden en collega’s.

U hoort nog van mij.

Een nieuwsgierige burger.

16 – 5 – 19 – 20
21.11.2017

Al een hele tijd geleden kreeg ik bovenstaande nieuwsgierig-makende brief. Dat was uiteraard de opzet van de schrijver en dat is hem gelukt. De cijferreeks staat voor de titel: PEST. In reactie daarop mocht ik een leesexemplaar ontvangen. Door alle drukte heb ik het even weg moeten leggen, maar begin januari werd mijn nieuwsgierigheid zo groot dat ik er toch aan begon. En daar heb ik geen spijt van!

Samenvatting: De heel nabije toekomst. Over de hele wereld, van Aalborg tot Zanzibar, vallen mensen plots in slaap. Straten en openbare plaatsen liggen bezaaid met burgers. Is het een terroristische aanslag zonder voorgaande? Is het de natuur die zich wreekt? Niemand kent de oorzaak, laat staan de remedie. Enkele inwoners van een Vlaamse provinciestad die aan het onheil ontsnapten gaan elk op hun manier met de situatie om. Sommigen voelen zich bevrijd, anderen maken van de gelegenheid gebruik om oude rekeningen te vereffenen.

Je moet altijd positief eindigen, dus laat ik beginnen met een minpunt! Het boek is één verhaal, opgebouwd uit een aantal kortverhalen. Een leuk en origineel gegeven, wat er voor zorgt dat je steeds geboeid blijft lezen. Alleen… Joost Devriesere begint het boek met de meest irritante hoofdpersoon en het meest ongeloofwaardige verhaal. Ik had het boek bijna weggelegd en dat is jammer, want de rest zit goed in elkaar!

Mensen over de hele wereld vallen in slaap. Het lijkt totaal willekeurig te zijn wie wakker blijft, al vallen kinderen onder de 14 jaar allemaal in slaap. Zij die wakker blijven gaan allemaal op een andere manier om met deze nieuwe en onbekende situatie, niet wetend wat de toekomst gaat brengen. Sommige personages schakelen over op overlevingsmodus, niets en niemand ontziend, bij anderen komt het beste in hen boven en helpen belangeloos degene die zichzelf niet meer kunnen helpen. Maar allemaal worden ze gedwongen na te denken over hun leven en de rol die ze daarin spelen.

De reeks verhalen haken soms in elkaar, personages komen terug en worden van een andere kant bekeken. Maar het komt ook voor dat de verhalen volledig los staan van de anderen met als enige overeenkomst het feit dat een groot deel van de bevolking slaapt. Een mooi afgerond verhaal is dit zeker niet, maar dat ik ook niet nodig. Het is meer een etaleren van menselijke trekjes die in eenieder van ons aanwezig zijn.

Joost Devriesere schreef een interessante roman, die je tot nadenken dwingt. Met een keur aan boeiende personages al zijn ze niet allemaal even goed uitgewerkt. Al met al blijft dit een zeer aangenaam boek om te lezen, met het juiste evenwicht aan luchtigheid en diepgang.

Wat zou jij doen, mocht zo’n situatie zich voordoen? Ik heb er (nog) geen idee van!

Pest
Joost Devriessere
Uitgeverij Houtekiet
***1/2

Geef een reactie