We hebben gewonnen!

Kort nadat we voor de zesde keer onze beurs Home Made Happens hebben georganiseerd, kregen we (Rita van La Petite Rooze en ik) de mededeling genomineerd te zijn voor de Zo Dichtblij Award 2017. Ik schreef er hier al eens eerder over. Deze prijs wordt voor de eerste keer uitgereikt en is georganiseerd door de organisaties Bond Beter Leefmilieu, De Gezinsbond en Unizo. Met de slogan “Bouw mee aan een leefbare gemeente” wil ze de maatschappij stimuleren de 6 transitiethema’s te omarmen en (burger)initiatieven op te zetten.

Een beetje overdonderd ontvingen we een paar weken later een mail dat we tot de laatste! drie genomineerden behoorden die kans maakten op de prijs voor “Ondernemende kern” (een van de zes transitie thema’s). Of we zin hadden om 10 juni naar Elsene te komen om te luisteren of we gewonnen hadden. We belden nog even over en weer (Is dit een grap? :D), maar mailden snel terug dat we dat wel zagen zitten.

 

Helemaal binnen het thema besloten we zaterdagmorgen vroeg (7.15 uur!!!) af te spreken en met de trein naar Brussel en vervolgens met de metro naar Elsene te gaan. Zeker van het feit dat we derde zouden worden (of tweede, maar eerste zal het zeker niet zijn) werd het een ontspannen treinreis met het uitwisselen van onze plannen en terugblikken op de beurs. In de metro werden we toch een beetje zenuwachtig en eenmaal op de plaats van bestemming namen we gretig een kop koffie om toch even de spanning weg te slikken. Stel je voor… het zal wel niet!

Foto: Bram Dousselaere

Het is vreemd om in het zaaltje te zitten en in spanning een beetje rond je heen te kijken en niet weten wie de andere genomineerden zijn. Na een (waarschijnlijk) boeiende uiteenzetting, ongewild neemt de spanning toe en de concentratie af, waarom deze prijs zo belangrijk is (werken aan een klimaatneutrale samenleving in 2050) werden alle kandidaten voorgesteld. En daar zaten echt hele leuke initiatieven bij! Bemoedigende stappen in de goede richting, originele projecten die meer zijn dan een druppel op de gloeiende plaat. Het is een visie, een voorbeeld van hoe het ook anders kan.

Op het moment suprême zaten we toch op het puntje van onze stoel. En toen duidelijk werd dat we (verrassing) toch hadden gewonnen, was onze verbazing en ons enthousiasme toch groter dan we verwacht hadden.

Foto: Bram Dousselaere

Het werd een enorm fijne middag. Na nog wat foto’s, lekkere hapjes en wat fijne babbels,…

Foto: Bram Dousselaere

… trokken wij weer naar huis. Met de trein. En onze award op zak! Het is nu een paar dagen later en we zijn nog steeds aan het nagenieten! We werken onze plannen wat verder uit. Hoe kunnen we Café aux Lettres, La Petite Rooze in samenhang met Home Made Happens nog mooier laten groeien? We hebben onze ideeën en onze inspiratie… op naar de volgende editie!

Geef een reactie