‘Wilde dieren van het Noorden’ van Dieter Braun

Wie mij al even volgt, weet dat ik een enthousiast ‘lezer’ ben van prentenboeken. Ze spreken tot mijn verbeelding, prikkelen mijn fantasie, stimuleren mij om op zoek te gaan naar nog mooiere boeken. Ze kleuren mijn humeur en mijn dag.

Dieter Braun is voor mij een ontdekking. Wie zijn boek openslaat ziet meteen de schitterende illustraties die de schoonheid van de natuur weerspiegelen. De illustraties zijn ietwat retro, maar vooral zeer strak en minimalistisch. De dieren zijn robuust, hebben scherpe vormen, zijn teruggebracht naar de essentie en hebben uitgesproken contouren. Er staat geen detail te veel op het blad. Dat zou kunnen betekenen dat de illustraties er ‘koud’ en afstandelijk uitzien, maar door de gebruikte texturen en kleuren is het tegendeel het geval. Het geeft de dieren of voorwerpen een driedimensionale indruk.

Naast boeken, maakt Dieter Braun veel illustraties in opdracht. Stuk voor stuk pareltjes!

Zijn stijl weerspiegelt een proces van 20 jaar illustreren. Al in de jaren ’90 begon hij te werken met de computer. Programma’s waren toen nog een stuk eenvoudiger dan vandaag de dag. Zijn stijl evolueerde in de mate dat de techniek evolueerde. Alle illustraties zijn gemaakt met de computer, nadat hij handgemaakte patronen en texturen heeft ingescand en in Photoshop heeft opgeladen.

Zelfs de achterkant is prachtig!

Al van jongs af aan was Dieter geobsedeerd door dieren en de natuur. Als kind begon hij, gestimuleerd door zijn ouders in zijn creativiteit, aan een boek over dieren, maar kwam niet verder dan drie grote illustraties. Decennia later is er werkelijk een boek.

Om de dieren zo goed mogelijk weer te geven, kan Dieter putten uit zijn herinneringen van zijn vele reizen, maar ook bezocht hij vaak dierentuinen in Duitsland en Zwitserland, las vele boeken en magazines en maakte zelf veel foto’s. Maar de meeste research deed hij online.

Dieter Braun woont en werkt in Hamburg (Duitsland), maar reist veel. Zijn passie voor dieren, samen met zijn zin voor avontuur zorgt er voor dat zijn illustraties stuk voor stuk kunstwerkjes zijn. Het zijn niet altijd de meest voor de hand liggende dieren die in het boek worden getoond. Zo staat wel de zeer herkenbare wolf op de cover, in het boek zelf vind je de langstaartwezel, de auerhoen, de kompaskwal, de wangzakeekhoorn naast de aaibare wasbeer en de indrukwekkende eland.

Ook de weidsheid van het landschap komt in een heel aantal van zijn illustraties voor. Ondanks dat ze ook hier heel figuratief overkomen, geven ze een sfeer van het leefgebied van de dieren. Niet bij alle dieren is er een stukje tekst opgenomen en dat blijkt ook niet nodig te zijn. De illustraties spreken voor zich. De tekst die wel in het boek is opgenomen, is summier en krachtig. Het is een lofrede aan de natuur.

Dat ik enthousiast ben over dit boek, zal duidelijk zijn. Het staat bij mij niet in de kast met kinderboeken, maar ligt op mijn stapeltje ‘mooie kijkboeken’. Ik heb het al verschillende keren vastgenomen om nog eens te bladeren. En iedere keer vind ik een andere illustratie ‘de mooiste’. Nu wordt dat in de toekomst nog moeilijker kiezen, want bij de uitgever staan twee nieuwe boeken aangekondigd, geïllustreerd door Dieter Braun; het ‘Dinosaurus handboek’ (verschijningsdatum augustus 2018) en ‘Wilde dieren van het zuiden’ (september 2018). Zeer benieuwd of deze boeken mij evenveel kunnen plezieren als dit boek. In het Duits vind ik meer boeken terug, zoals bv “Die Welt der Berge”, waarin ook mensen geportretteerd worden, of het “Nukka & Isi” wat meer lijkt te zijn voor jongere lezertjes. Het is dus mogelijk dat we in de toekomst nog boeken van hem mogen verwachten in het Nederlands.

Samenvatting: Zo zag je een sneeuwluipaard, wolf, zwaan of zeeotter nog nooit. In dit razend knap geïllustreerde boek presenteert Dieter Braun tachtig wilde dieren uit Europa, Amerika en Azië.

Wilde dieren van het noorden
Auteur/illustrator: Dieter Braun
Vertaling: Silke Bouman
Uitgeverij Fontaine
Vanaf 4 tot 99 jaar
****1/2

Naast zijn boeken zijn er ook prachtige posters en prentkaarten. De posters zijn oa verkrijgbaar via PSikhouvanjou.

Bron website Dieter Braun

 

Gebruikte bronnen:
Inky Goodness
Posterlounge

1 Comment

  1. Wauw, die cover alleen al ziet er prachtig uit. Dit is er weer eentje om op te slagen tegen dat mijn nichtje en neefje oud genoeg zijn om er ook van te genieten.

Geef een reactie