Zeg dat je van mij bent

Geen idee waarom ik een voorkeur heb voor Scandinavische thrillers. Is het de sfeer? Of de stijl waar (misschien) een rode draad door loopt? Ik heb werkelijk geen idee. Maar met het toenemen van het aantal de Scandinavische auteurs, wordt ik ook wel steeds kritischer. Het feit dat ze uit Zweden, Denemarken of Noorwegen komen is niet de garantie voor leesplezier. En er is wel degelijk een variatie aan kwaliteit te vinden. Toen ik Zeg dat je van mij bent zag, kreeg ik meteen direct zin om te beginnen lezen, maar had ik ook een afwachtende houding!

Samenvatting: Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween Alice, de dochter van psychotherapeute Stella Widstrand, maar haar lichaam is nooit gevonden. Als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, weet Stella zeker dat deze Isabelle haar verdwenen dochter Alice is. Ze doet er alles aan om Isabelle ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. Maar dit is niet de eerste keer dat Stella haar dochter ‘terugvindt’. De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek. Tegelijkertijd probeert iemand koste wat het kost te voorkomen dat Isabelle en zij een band krijgen. Langzaam maar zeker beginnen Stella en Isabelle te twijfelen aan hun herinneringen, hun geheugen en hun identiteit. Hoe ver is Stella bereid te gaan om haar dochter terug te krijgen?

Zeg dat je van mij bent, is een zeer klassiek verhaal. Een baby die is verdwenen en die jaren later als volwassen vrouw (eventueel) terug opduikt, we hebben het alle maal al eens eerder gelezen of in een film gezien. Het verhaal heeft zelfs geen frisse twist en zelfs geen spectaculair slot. Dit kan het begin zijn voor een negatieve recensie. Maar dat is het niet! Zeg dat je van mij bent is een zeer degelijk geschreven en spannende thriller. Je zou  kunnen zeggen van een ‘klassieke kwaliteit’. Beetje Agtha Christie, maar dan zonder onverwachte dader.

De drie hoofdpersonages, Stella Widstrand, Iabelle en de mama van Isabelle, zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig. Isabelle (of Alice?) komt daarbij het meest geloofwaardig over. Ze is een jonge vrouw, die is strijd met zichzelf het contact met haar moeder probeert te laten verwateren. En dat gaat maar moeizaam. Steeds wordt ze teruggetrokken naar huis, zowel door haar mama als door een schuldgevoel veroorzaakt door de norm/het verwachtingspatroon van de maatschappij.

Stella Witstrand is psychotherapeute. Terwijl ze haar patiënten probeert zo goed mogelijk te begeleiden met hun problemen, komt ze zelf steeds meer onder mentale druk te staan. Flashbacks, confrontaties met familie en strijd met haar man. Het creëert een hoge druk op haar, die ze maar moeilijk kan trotseren. Steeds opnieuw opkrabbelend baant ze zich een weg doorheen het verhaal waarbij je gaandeweg afvraagt hoe vaak een mens terug kan gaan staan.

En dan de mama van Isabelle, en de grootste onbekende in dit verhaal. Langzaam aan krijg je als lezer een steeds duidelijkere kijk op haar en wordt het verhaal duidelijk. De vraag blijft zich opdringen of de band met haar dochter te herstellen valt en is deze wel zo slecht als Isabelle denkt?

Een conclusie is wat mij betreft makkelijk te maken. Zeg dat je van mij bent is goed geschreven en dat is de reden om dit boek te lezen. Origineel is dit zeker niet, maar wanneer Elisabeth Norebäck in de toekomst haar boeken weet te kruiden met meer onverwachte twisten en plotwendingen, dan kunnen we nog wat pareltjes verwachten!

Zeg dat je van mij bent
Elisabeth Norebäck
Uitgeverij Prometheus
***1/2

Geef een reactie